15 PUNTOS AL QUE ME RESUELVA ESTAS PREGUNTAS DE SOCIALES
TEMA 1: LA FI DE L’ANTIC RÈGIM I LES REVOLUCIONS LIBERALS.
1.1. En alguns aspectes, l’Europa de l’Antic Règim era semblant a l’Europa medieval. En què?
1.4. Totes les democràcies són liberals? Tots els estats liberals són democràtics? Justifica la resposta.
1.5 La Revolució Francesa marca l’inici de l’edat Contemporània a causa de la seva transcendència. Justifica amb les teves paraules la importància històrica d’aquest esdeveniment.
1.6. Busca informació a Internet sobre la figura d’Olympe de Gouges i valora la seva importància històrica.
1.7. Qui van ser els jacobins? Quines mesures van impulsar durant el seu govern?
1.8. La coronació de Napoleó el 1804 va significar la fi de la Revolució i el retorn a la situació prèvia el 1789. Explica per què aquesta afirmació no és certa.
1.9. Qué es una nació? I l’estat? Posa exemples d’estats actuals en què convisquin diverses nacions.
1.10. Durant el segle XIX, diverses nacions europees van assolir la independència i van construir estats nous. Tria’n un exemple i explica el procés.
TEMA 2. ESPANYA: DE L’ABSOLUTISME A L’ESTAT LIBERAL.
2.1. Què va ser la guerra de Successió al tron Espanyol? Quins dos bàndols s’hi van enfrontar?
2.2. Arran del decret de Nova Planta, el capità general va esdevenir el principal representant del rei a Catalunya. Valora el fet que es tractés d'un militar que comandava milers de soldats.
2.3. Tria l’aspecte de la repressió borbònica posterior a l’11 de Setembre de 1714 que consideris més destacable i explica’l.
2.4. Digues el nom de l’únic rei il·lustrat espanyol del segle XVIII i explica les reformes econòmiques que va impulsar.
2.5. Gaspar Melchor de Jovellanos és un dels principals intel.lectuals espanyols dels segle XVIII. Busca informació sobre ell i redacta’n una breu biografia. Has de destacat les idees de la Il.lustració que va defensar.
2.6. Per què diem que l’Antic Règim va entrar en crisi a Espanya durant el regnat de Ferran VII?
2.7. Per què els carlins es van alçar en armes el 1833?
2.8. Llegeix aquestes afirmacions i digues si són certes (C) o falses (F):
Els anys posteriors a 1714 hi havia a Catalunya prop de 30.000 soldats, és a dir, un per cada 30 habitants. _____
Durant el segle XVIII es van succeir en el tron espanyol tres monarques de la dinastia dels Borbó. _____
Carles III va morir el mateix any que va esclatar la Revolució Francesa. _____
A l’inici del segle XIX, la burgesia espanyola era un grup poc nombrós i sense gaire influència política. _____
El cabdill indígena Tupac Amaru va encapçalar La gran Rebelión del Perú el 1780. _____
Els espanyols que van anar a Amèrica mai no van barrejar la seva sang amb els indígenes ni els negres. _____
2.9. Busca informació sobre algun dels cabdills de la Independència de l’Amèrica Hispànica i redacta’n la biografia.
2.10. Els criolls de l’Amèrica hispànica tenien motius de queixa cap a les autoritats colonials com ara la gran pressió fiscal. Tanmateix, la situació econòmica i social d’altres grups socials era molt pitjor. Posa’n exemples.
Respuestas a la pregunta
Respuesta:
Las Revoluciones de 1820
En Europa las revoluciones revisten un carácter liberal y nacionalista. Adoptaron la forma de un pronunciamiento o golpe de estado militar, tras una conspiración contra el absolutismo realizada por individuos organizados de forma clandestina en sociedades secretas (masones y carbonarios).
Dieron comienzo en España con el pronunciamiento de Riego en Cabezas de San Juan, que obligó a Fernando VII a jurar la Constitución de 1812 y dio origen al Trienio Liberal, que acabó con la llegada de los Cien Mil Hijos de San Luis, tras el Congreso de Verona de 1822, que restablecieron el absolutismo.
El ejemplo español se extendió a Portugal e Italia, donde las insurrecciones de los carbonarios en Nápoles obligaron a Fernando I a dar una Constitución, lo mismo que en Piamonte, pero la intervención de las tropas austriacas restableció el orden absolutista en los dos casos.
En Rusia estalló la revolución decembrista de 1825, un levantamiento de oficiales del ejército contra el zar Nicolás I, sucesor de Alejandro I pero también fracasó por falta de organización.
En Grecia por el contrario la revolución triunfó. El movimiento de resistencia de los griegos contra el Imperio Turco, bajo cuyo dominio se encontraban, se inició en el Congreso de Epidauro (1821) gracias a la acción de la sociedad secreta Hetairía, desencadenándose la guerra desde 1822. El canciller austriaco Metternich no quiso intervenir por miedo al contagio revolucionario entre otros pueblos balcánicos, pero los patriotas griegos contaron con el apoyo en 1825 de Rusia, Inglaterra y Francia, organizándose un movimiento de voluntarios de toda Europa –el más famoso fue Lord Byron, que murió allí–. La guerra de la independencia fue dura, con episodios como la matanza de Quíos. En el Tratado de Adrianópolis (1829) el Imperio Turco reconoció la independencia de Grecia que se convirtió en reino, con Otón de Baviera como primer monarca.
Explicación: